DESMONTANT MITES SOBRE DROGUES (I)

Al voltant de les drogues giren molts mites, com ara que un cigarret relaxa, que l’alcohol fa entrar en calor, si ens donen un cafè amb sal se’ns  en va la borratxera...
En aquest espai ens agradaria desmuntar alguns dels mites i falses creences que ens construïm al voltant de les drogues:
  • Que una droga sigui natural NO és sinònim de que sigui innòcua. Tota substància que ingerim, fumem, inhalem sigui d’origen natural o sintètica, té efectes cap al nostre organisme. Seria el cas del tabac, la marihuana, els bolets... que tot i tenir origen natural, ens provoquen efectes al nostre sistema nerviós central.
  • El tabac i l’alcohol són drogues. Tot i ser substàncies legals, el tabac i l’alcohol són drogues, ja que tenen la capacitat de generar tolerància i dependència i provoquen efectes indesitjables.
  • Si s’ha begut massa i es pren un cafè, s’està en bones condicions per conduir? Està prohibit conduir sota els efectes de l’alcohol. Un cafè l’únic que farà serà posar-te en tensió, però no et millorarà ni l’atenció ni el temps de reacció, ja que estaran influenciats pels efectes de l’alcohol.
  • Vomitar accelera la eliminació de l’alcohol en sang? L’alcohol ingerit, una vegada passa a sang, ja no hi ha cap manera d’eliminar-lo, simplement el pas de les hores eliminarà l’alcohol de l’organisme. El fetge triga més o menys una hora a eliminar l’alcohol que hi ha en una cervesa.
  • El cànnabis té efectes terapèutics, per això és sa? Que una substància tingui efectes terapèutics, vol dir que el seu ús està indicat per la millora de símptomes d’algunes malalties. No ho hem de confondre amb que consumir-la sola sigui sa. Si que s’ha comprovat que alguns principis actius del cànnabis tenen efectes terapèutics respecte a determinades malalties, en aquests casos és aconsellable consumir-ho en forma de preparats o infusions, no fumat, i sempre sota la supervisió de professionals. No s’ha de confondre l’ús terapèutic amb el consum lúdic i/o recreatiu.

Comentarios

Entradas populares