No a la sinistralitat vial



El proper dia 15 de novembre, es commemora el dia mundial en record a les víctimes d’accident de tràfic.

El consum drogues no només està relacionat amb una major accidentalitat, sinó també amb una major mortalitat.
Les dades de la Memòria sobre víctimes mortals en accidents de trànsit elaborada per l'Institut Nacional de Toxicologia, indiquen que el 39% dels conductors i el 40% dels vianants que havien mort en accident de trànsit havien consumit alcohol, i altres drogues o psicofàrmacs. Destacant, que al voltant del 80% dels que van donar positiu en alcohol en les anàlisis realitzades, presentaven nivells d'alcoholèmia superiors a 1,2 g / l (taxa màxima permesa 0,5 gr / l). En els positius en drogues, la substància més detectada després de l’alcohol, ha estat la cocaïna, i la benzodiazepina, el psicofàrmac que més havien consumit.

El consum d'aquestes substàncies soles o combinades produeixen alteracions en els individus (sensació d'eufòria, alteracions de la percepció, somnolència, fatiga, al·lucinacions, marejos, visió borrosa, alteració dels colors, agressivitat ...) que afecten directament a la conducció.


Des de l’Associació Alba,  treballem tant per l’abstinència com per reduir les conductes de risc associades al consum, sent la conducció sota els efectes de les drogues una de les principals. També treballem des de la prevenció amb els joves, educant en consum i en comportament responsable, ja que les característiques associades a la pròpia joventut (menys experiència en conduir, consums elevats els caps de setmana, consum concomitant d'altres substàncies, conducta desinhibida, etc.) fan que aquest grup d'edat sigui particularment vulnerable. Les dades ho corroboren, explicitant que la causa de mort més freqüent entre els/les joves  entre 16 i 24 anys és l'accident de trànsit amb intoxicació alcohòlica.

I per això, és important també desmitificar certes creences al voltant de beure i conduir. És fals que un cafè redueixi els efectes de l’alcohol, i també beure aigua. No és cert que una dutxa millori els reflexes, ni que l’exercici físic faci evaporar l’alcohol. Tampoc que el vòmit elimini la substància en sang, ni que pel fet de menjar més és pot beure més quantitat.


La millor manera d’estar previngut a la carretera és evitant posar-se en risc consumint substàncies que pertorbin les nostres facultats físiques i mentals.

Si creus que tens problemes d'addicció 
demana ajuda professional .

Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.


Comentarios

Entradas populares