Intel·ligència límit

"A l'Associació Alba, ens trobem que algunes de les persones que venen a demanar ajuda per tema d'abús de substàncies, tenen intel·ligència límit, i que cal abordar els casos, de forma personalitzada, sent conscients de la vulnerabilitat afegida que aquestes persones presenten. La seva alta capacitat d'influència, la seva inseguretat, junt amb la necessitat de ser acceptats, són, entre d'altres, factors de risc davant la conducta de consum."


Les persones amb intel·ligència límit es caracteritzen per tenir un CI situat entre 70 i 85, sent la mitjana entre 85 i 115, just per sota del que considera l'OMS dins de la normalitat. I a més,  per presentar dèficit ja abans dels 18 anys en la capacitat adaptativa com a mínim en dues de les següents àrees; comunicació, cura personal, vida domèstica, habilitats socials / interpersonals, utilització de recursos comunitaris, autocontrol, habilitats acadèmiques, treball, oci, salut i seguretat.

Aquests dèficits no impedeixen un bon grau d'autonomia en les activitats de la vida diària però si tenen efectes importants en la vida de la persona i la seva manera de sentir-se.
A nivell maduratiu,  hi ha un desfasament entre la seva edat cronològica i la seva edat mental. A partir de l'adolescència, es fa més evident la dissonància de les seves capacitats i interessos en relació a la de les persones de la mateixa edat. El seu procés d'aprenentatge és lent i necessiten més suport i més temps que els seus grups de referència. Presenten dificultats a l'hora de fer comprensions de dimensions abstractes i organitzar-se. Tenen problemes de lectoescriptura, i dificultats en el desenvolupament del llenguatge. Els manca sovint iniciativa i és limitada la seva  capacitat per a generar mecanismes racionals que els permetin la resolució de situacions quotidianes. Els costa resoldre conflictes i la seva baixa capacitat creativa, els impedeix adaptar-se amb èxit a situacions noves.

A nivell social, presenten dèficit d'habilitats socials i dificultats en les relacions afectives. Els costa relacionar-se amb les altres persones, fer amics i conservar-los, tenir parella i formar una família. També l'assumpció d'algunes responsabilitats considerades pròpies de persones adultes, com per exemple, desenvolupar el rol de pare o mare, controlar els recursos econòmics propis i buscar feina.
Totes aquestes dificultats afecten psicològicament a la persona, podent-li provocar  vulnerabilitat emocional, inseguretat, baixa autoestima, baixa tolerància al fracàs i la frustració i més probabilitat de presentar quadres d'ansietat i / o depressió, pors, etc.

Les persones amb intel·ligència límit, no presenten trets físics aparents. Això fa que la conducta immadura i l'escàs autocontrol emocional que pot manifestar, derivat de la intel·ligència límit, no es comprengui per part de les persones del seu voltant i puguin rebutjar-lo.

A l'Associació Alba, ens trobem que algunes de les persones que venen a demanar ajuda per tema d'abús de substàncies, tenen intel·ligència límit, i que cal abordar els casos, de forma personalitzada, sent conscients de la vulnerabilitat afegida que aquestes persones presenten. La seva alta capacitat d'influència, la seva inseguretat, junt amb la necessitat de ser acceptats, són, entre d'altres, factors de risc davant la conducta de consum.

Pensem que és important visivilitzar a aquestes persones, per evitar la seva exclusió social, per pal·liar la seva difícil identificació, el desconeixement social i la manca de recursos especialitzats que els ofereixin els suports adequats per desenvolupar les seves capacitats. 
Si creus que tens problemes d'addicció 
demana ajuda professional .


Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.






Comentarios

Entradas populares