La dependencia afectiva

Necessites l'aprovació de l’altr@ per sentir-te bé amb tu mateix/a ? Sacrifiques la teva felicitat per la de l’altr@? Deixes de banda el que tu necessites per a complaure les necessitats de l’altr@? Fas coses que no t'agraden perquè no s'enfadin amb tu?

Aquestes són algunes de les preguntes que ens poden ajudar a adonar-nos del grau de llibertat o dependència amb que vivim les relacions.

Aquí a Alba, treballem amb les addiccions, i la dependència afectiva, igual que la dependència a substàncies o a certes conductes que limiten la teva vida, derivant tard o d'hora en una situació asfixiant, on falta llibertat interior. La dependència afectiva apareix sovint associada a les persones que tractem i es manifesta molt especialment en les relacions de parella.
Aquestes relacions es caracteritzen per ser inestables, destructives i marcades per un fort desequilibri, on el dependent se sotmet, idealitza i magnifica l'altr@. Per al dependent aquesta situació afecta de forma negativa a la seva autoestima, i la seva salut física i / o mental. Tot i el malestar i al sofriment que la relació els causi se senten incapaços de deixar-la, sent els intents nuls o fútils.


Tenen intensa por a la solitud i pànic a la ruptura, la qual en cas de produir condueix a la vivència de la síndrome d'abstinència: amb intensos desitjos de reprendre la relació malgrat la qual dolorosa que aquesta hagi estat, pensaments obsessius, i símptomes d'ansietat i depressió, els quals s'oculten de forma immediata en cas de reprendre la relació o començar una nova que substitueixi l'anterior.


Els dependents emocionals tenen una necessitat excessiva d'afecte i de ser estimats i intentaran aconseguir aquest afecte al llarg de les seves diferents relacions de parella. Mostren una clara resistència a perdre la font de seguretat i afecte que constitueix la seva parella. Són freqüents les distorsions cognitives com l'autoengany i la negació d'informació que li proporciona el seu entorn. A poc a poc aquestes relacions tan destructives es van enfortint, de manera que al subjecte li resulta cada vegada més difícil sortir-ne.

El vincle afectiu que el dependent reprodueix en les seves relacions de parella és el de tipus ansiós-ambivalent, caracteritzat per una marcada inseguretat i ansietat davant la separació. En les relacions s'evidencia en el següent: contínua necessitat de saber que és estimat per la seva parella, recerca incessant del candidat a parella i selecció precipitada del mateix, por de no ser estimat, por a la pèrdua de la seva parella i idees contradictòries sobre el amor.


El primer pas per a poder estimar des d’un lloc de més sa i lliure, és reconèixer el problema, prendre consciència dels perjudicis de certes conductes, i reforçar l’autoestima i l’autoconcepte de la persona, aprendre a estar sola, i desenvolupant els seus recursos propis perquè la persona es pugui sostenir per sí mateixa.


Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.




Comentarios

Entradas populares