Donem la cara al suicidi


Aquél que tienes un “porqué” para vivir se puede enfrentar a todos los “ cómo”  (Nietzsche)

Segons dades de la Oms (Organització Mundial de la Salut), més de 800 000 persones es suïciden cada any, el que representa una mort cada 40 segons. El suïcidi és la segona causa principal de mort en el grup d'edat de 15 a 29 anys.
És per això que volem donar visibilitat aquesta realitat (perquè a més la vivim a la nostra feina quan acompanyem a persones amb problemes d'addiccions).
La nostra societat se sent incòmoda parlant de la mort; intentem amagar-la, dissimular-la, i en el suïcidi, sovint, silenciar-la. El suïcidi xoca amb un mur de silenci i de prejudicis que l'oculten. És la nostra voluntat trencar aquest  silenci i conscienciar sobre el suïcidi com una qüestió de salut pública  que requereix l'ocupació de tots.


El suïcidi és el resultat d'un terrible patiment emocional intern. No és ni una cosa correcte ni incorrecte, ni un defecte del caràcter o de la moral, és un DESEQUILIBRI entre el dolor i els recursos per vèncer-ho. El suïcidi  es dóna quan el dolor que sentim és més gran que els nostres recursos per afrontar-lo.
Els factors coneguts associats al suïcidi són molt variats, així com les causes que es donen en cada cas. Per això, es parla que no hi ha un suïcidi, sinó suïcidis
Alguns dels factors que estan associats al fet que pugui existir una probabilitat de suïcidi són: El trastorn mental (especialment la depressió, i els trastorns de personalitat), les conductes addictives, el desarrelament social o soledat, esdeveniments vitals estressants i la malaltia crònica que cursa amb dolor.

Les dades disponibles mostren de manera contundent que la prevenció, el tractament i el seguiment adequats de la depressió i l'abús d'alcohol i de substàncies redueixen les taxes de suïcidi.
Així, els agents de salut pública, tenim un paper important en la prevenció del suïcidi, i també en l'acompanyament de les persones properes que pateixen l'impacte del suïcidi d'un ésser estimat, que queden sovint desorientats i en estat de xoc, amb sentiments barrejats de sorpresa, incredulitat, dolor ràbia, vergonya i culpa..

Pensem que trencar el tabú i començar a parlar del suïcidi com un fet que forma part de la realitat que ens envolta, és la primera porta que cal obrir per a poder endinsar-nos i ocupar-nos-hi.
Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.




Comentarios

Entradas populares