CONCEPTES BÀSICS SOBRE DROGODEPENDÈNCIA:

Per explicar el què és una droga ho farem a través de la definició que fa  Funes (1988) que defineix droga com: “qualsevol de les múltiples substàncies que l'home ha fet servir, fa servir o inventarà al llarg dels segles, amb capacitat per a modificar les funcions de l'organisme viu que tenen a veure amb la conducta, el seu judici, el seu comportament, la seva percepció o estat d'ànim”.

Les drogues es poden classificar segons 3 aspectes.
El primer seria segons el grau de dependència, aquesta classificació és poc precisa i arbitrària que en l'actualitat es troba força en desús, i es dividirien en:
Toves: només es genera dependència psicològica el consum de les quals no comporta patrons de comportament desadaptatius. Entre elles trobaríem el cànem (derivats de la marihuana o haixix) o cafeïna.
Dures: genera dependència física i psicològica. Entre elles trobaríem l'alcohol, la cocaïna, els opioides i derivats, barbitúrics, amfetamines…


Després també es poden dividir segons les restriccions legals establertes en cada estat particular respecte el consum, producció i venda de les diferents substancies. Així en la major part dels països occidentals les drogues es classifiquen segons la normativa legal de la següent manera:
Drogues legals: alcohol, tabac, psicofàrmacs, estimulants menors i altres substàncies (metadona…) sota prescripció mèdica.
Drogues il·legals: són totes aquelles que no formen part de l'apartat anterior i a les quals s'accedeix a través del mercat negre, com per exemple la metadona obtinguda fora de la via legal, cocaïna, heroïna, derivats del cànnabis…

I en tercer lloc es poden classificar segons com afecten al sistema nerviós central (SNC), i es dividirien en:
Depressores: inhibeixen el funcionament del SNC, alentint l'activitat nerviosa i el ritme de les funcions corporals; aquí trobaríem l'alcohol, opiacis i psicofàrmacs.
Estimulants: produeixen una activació del SNC, incrementant les funcions corporals; aquí trobaríem la nicotina, cafeïna, cocaïna, amfetamines…

Al·lucinogens: provocarien un estat de consciencia alterat, deformant la percepció i evocant imatges sensorials sense entrada sensorial; aquí trobaríem LSD, drogues de síntesi, mescalina…
Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.



Comentarios

Entradas populares