L'ALCOHOL I EL SON


Fem una pinzellada a les etapes o fases del son per entendre millor com ens afecta l'alcohol. Quan dormim normalment passem per 5 fases: 1,2,3,4, i fase REM.

  • La fase 1 és quan s'entra o es surt del son, ens podem despertar molt fàcilment, els ulls es mouen lentament i el to muscular s'alenteix. Poden aparèixer contraccions musculars sobtades precedides d'una sensació d'estar caient.
  • A la fase 2 no hi ha moviments d'ulls i les ones cerebrals són més lentes.
  • Les fases 3 i 4 són anomenades son profund i és molt difícil despertar d'elles. No hi ha moviments d'ulls ni activitat muscular.
  • A la fase REM (moviment ràpids dels ulls) la respiració es fa més ràpida, irregular i superficial; els ulls es mouen ràpidament i la musculatura es paralitza temporalment. L'activitat cerebral augmenta, és comparable a la que es té quan una persona està desperta. La freqüència cardíaca i la pressió arterial també augmenten, el cos perd una mica la funció de regular la temperatura; és on es donen la majoria dels somnis. Una persona pot experimentar de 3 a 5 intervals de son REM cada nit. Es creu que està relacionada amb la capacitat d'aprenentatge.

Aquestes 5 fases, en condicions normals, les tenim d'una manera cíclica de l'etapa 1 a la REM i es torna a començar per l'etapa 1 un altre cop. Un cicle complert pot durar de 90 a 110 minuts. Els primers cicles de la nit la fase REM és curta i tenim períodes llargs de son profunda (Etapes 3 i 4). Més entrat el son, els períodes REM s'allarguen i els de son profund s'escurcen. Per tenir un son reparador hem de passar per totes les fases.

Depenent de l'edat de la persona aquests cicles es reparteixen de la següent manera:
  • Els nens petits passen pràcticament el 50% del temps que dormen en fase REM
  • Els adults passen casi la meitat del temps en la fase 2, a prop del 20% en fase REM i la resta repartit en les Etapes 1,3 i 4. 
  • A mesura que ens fem grans passem menys temps en fase REM.
Encara no es té clar el mecanisme pel qual l'alcohol suprimeix la fase REM; pot ser probable que les propietats com a droga depressora del Sistema Nerviós Central (SNC), que té l'alcohol, redueixin l'activitat cerebral que s'activa a la fase REM. L'alteració de la respiració durant el son, és un tipus de dissòmnies (alteració del son) que afecta a moltes persones, i que empitjora amb l'alcohol.

Hi ha una relació entre l'apnea obstructiva del son i el consum d'alcohol. Aquest impedeix la respiració durant el son, ja que es relaxa la musculatura del coll i afecta al centre cerebral de la respiració emmascarant l'efecte d'un nivell baix d'oxigen en sang. Inclús persones que habitualment no ronquen ho poden fer si han begut.

Estudis detallats amb Electro Encefalo Grama (EEG) mostren que l'alcohol interfereix de manera diferent a la primera meitat del son que a la segona. Això és degut a que l'alcohol es metabolitza molt ràpid, així que a la meitat del son la concentració baixa casi a zero a nivell sanguini, però els metabòlits encara hi són presents i els efectes de l'alcohol segueixen.
Podríem resumir que en la primera meitat del son patim els efectes depressors de la droga i en la segona meitat seria el síndrome d'abstinència o també anomenada ressaca el que ens altera el son.

Comentarios

Entradas populares