El procés del canvi




Deixar el consum de drogues, implica un canvi gran de vida, i com qualsevol altre canvi de conducta que vulguem aconseguir, hem de ser conscients que és un procés composat de fases.
Prochaska i DiClemente (1984), ho van estudiar a fons i van establir la hipòtesi que els canvis de conducta segueixen una sèrie de 5 etapes o fases més o menys estandarditzades.

Aquests estats, anomenats del canvi, són dinàmics i les persones que es troben en cada un d'ells difereixen de la resta en molts aspectes. Les etapes són 5:

  1.  Precontemplativa: aquí la persona no té intenció de canviar, i no veu la necessitat de demanar ajuda. Si ho fa és per pressió de l’entorn. Pot aparèixer motivació en algun moment puntual però aquesta és inconsistent. Aquí no es reconeix la conducta-problema i es minimitzen els efectes negatius.
  2. Contemplativa: aquí la persona veu que existeix un problema i pensa en resoldre'l però no es sent preparat per intentar-ho ni compromès per passar a l’ acció. És característic d’aquesta etapa fer balanç dels pros i contres de l’addicció i de l’abstinència. Això provoca una forta ambivalència que pot dur a la persona a mantenir-se en aquest estat durant llargs períodes de temps. En aquesta etapa solen haver-hi intents propis de reduir o eliminar el consum, però rarament hi ha encara una demanda d'ajuda explícita.
  3. Preparació: aquí la persona ja ha pres la decisió de passar a l'acció, i comencen a aparèixer petits canvis cap a l'abstinència
  4. Acció: aquí la persona participa activament del canvi, modificant els seus comportaments l l'entorn.
  5. Manteniment: és l'estat en el qual la persona s'esforça a prevenir les recaigudes i a consolidar els canvis aconseguits a la fase d'acció. Està menys temptada i té més confiança en ella mateixa i en la seva autoeficàcia.
És fonamental conèixer l'etapa del canvi en què es troba la persona, perquè això determinarà el tipus d'ajuda que està preparada per agafar i el grau de compromís que podrà assolir.

Si creus que necessites assessorament respecte a les addiccions demana ajuda professional.

Comentarios

Entradas populares