CÀNNABIS: QUÈ ÉS REAL? QUÈ ÉS MITE?


El consum de cànnabis, és una de les realitats que abordem des de l’Associació ALBA. Són moltes les persones que venen demanant ajuda perquè senten que tenen un problema amb els porros i que necessiten ajuda per deixar de consumir-los.

A nivell social, observem que estan succeint una sèrie de canvis que ens preocupen:
  • A Espanya ha incrementat el número de consumidors (experimentals, ocasionals i habituals), entre els estudiants de 14-18 anys, segons dades de l'enquesta escolar del PNsD. 
  • Està creixent un model de producció pròpia.
  • S’està incrementant la concentració de THC en les llavors. S'ha passat de concentracions de 10 mil·ligrams a concentracions de 150-300 mg., amb les conseqüències que això provoca en la salut i les conductes de risc. 
  • Junt al patró de consum recreatiu que segueix vigent, està creixent un model de consum habitual, molt lligat a la vida diària, consistent en utilitzar la substància en les més diverses circumstàncies: per induir el son, neutralitzar l'estrès, per mantenir relacions sexuals, o per combatre la sensació de frustració vital. 
  • L’edat mitjana d'inici del consum és de 15 anys, i als 18, 1 de cada 2 estudiants afirma haver consumit cànnabis. 
  • Un 10% dels usuaris/es tenen un tipus de consum amb dependència. 
  • La percepció de risc del consum de cànnabis ha anat disminuint. 
  • Ha anat apareixent amb força una cultura pro-cànnabis, ocupant espais socials i culturals i identificant el seu "producte" amb l'ecologisme, el pacifisme i altres moviments socials especialment atraients per als joves. 
Posem en qüestió alguns dels mites més comuns:
  • La marihuana no perjudica perquè és natural i ve d'una planta. El fum de la marihuana conté components que causen càncer (igual que el tabac). A més no és cert que sigui natural, ja que actualment existeixen plantes que han estat manipulades genèticament per aconseguir concentracions de THC superiors al normal. D'altra banda es podria dir que hi ha moltes drogues naturals, com l'opi que han demostrat la seva devastadora acció al llarg dels segles.
  • Està més que demostrat, que el consum de marihuana té efectes nocius per a la salut: afecta a les funcions mentals de la cognició, percepció, memòria i capacitat d'aprenentatge; afecta al sistema respiratori, cardíac, endocrí, pot afectar al desig sexual i disminuir la fertilitat. A part, són a vegades els desencadenats d'episodis psicòtics i del despertar de trastorns mentals.
  • El consum crònic de THC a altes dosis condueix a un estat de passivitat i indiferència, conegut com síndrome amotivacional, caracteritzat per una disfunció generalitzada de les capacitats cognitives, interpersonals i socials. 
  • Els porros són terapèutics i s'utilitzen en tractaments de càncer. L'ús terapèutic del THC i derivats encara no està descrit d'acord amb el paradigma metge -científic en vigor. S’ha observat que cert cannabinoides individuals, poden contribuir de manera variable a la millora de certs símptomes com el dolor, els vòmits, o els espasmes musculars. Ara bé, té contra efectes greus, que són els que posen en dubte el seu tractament.
Ja per acabar, pensar que els porros, com altres drogues alleugen l'estrès i les angoixes, i m'ajuden a convertir-me en el que m'agradaria ser, és fals, ja que, com la resta de drogues, només fan oblidar un moment els problemes i quan es passa l'efecte, les preocupacions segueixen estant allà i jo segueixo sent el que era, si no és que decideixo fer un canvi i un procés personal.
Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.

Comentarios

Entradas populares