Dormir sota un pont

 | Actualitzat el 10/11/2013 a les 14:55h
Arxivat a: La Carta del Lector
Matalassos sota un dels ponts de Terrassa Foto: Alba
L’Associació ALBA ha portat a terme el programa + pels que tenen - d’Atenció al Drogodependent Sense Recursos, entre el setembre del 2012 i el setembre del 2013 a  la ciutat de Terrassa i comarca, gràcies a  la ajuda de l'Ajuntament de Terrassa, la Fundació "La Marató de TV3" i El Rebost, entre d'altres.
S’han executat totes les accions: les previstes i les que no ho eren tant. Val a dir que aquestes últimes ens han causat una certa sorpresa. Per exemple, hem vist més gent sense sostre de la que ens imaginàvem. I entre les persones sense sostre, les que dormen literalment “a sota el pont”. Aquesta expressió “anar a viure sota el pont” es una frase que havíem sentit quan érem petits, o més joves que ara, depenent de l’edat de cadascú, i actualment la tornem a sentir. A començaments de febrer d’aquest any, com podem recordar, vàrem tenir una onada de fred amb temperatures per sota dels zero graus durant dies i neu durant un cap de setmana.
El programa + pels que tenen – inclou un llit per ingressar aquestes persones. Durant aquesta època es van haver d’augmentar els llits perquè no donàvem l’abast. Principalment vam acollir persones que vivien sota el pont de la Mútua, al parc de Vallparadís, amb problemes d’alcoholisme. Durant aquests dies, quan teníem ple, ens havíem trobat alguna persona estirada a la vorera del carrer davant de la porta d’ALBA esperant el proper llit lliure.
Aquesta situació va posar en alerta al personal mèdic i d'infermeria de l'Associació, ja que gairebé tots els ingressats tenien problemes d'alcoholisme i d'altres drogodependències. En el moment d'ingressar aquestes persones, se’ls hi feia una exploració mèdica i rebien el tractament farmacològic necessari. Vàrem pensar que era a causa del fred, i en part es veritat que durant els mesos de primavera i estiu hem tingut més tranquil·litat.
Però la segona sorpresa va venir durant els mesos de juliol i agost, quan es va fer la neteja de la riera del Palau, impulsada i subvencionada com cada any per la Fundació Mina d’Aigües de Terrassa i per l’Ajuntament de Terrassa. En diversos trams de la riera i a sota dels ponts es van trobar matalassos i senyals de què durant la nit hi dormia algú que en despuntar el dia marxava deixant els seus estris per tornar-hi a dormir a la nit.
Entre les que viuen sota el pont de la Mútua, les de les riera del Palau i les de la riera de l’avinguda del Vallès, hem comptat unes 18 persones vivint en aquestes condicions a Terrassa. Si a aquestes persones sumem les que tenen un sostre però viuen en barraques als horts, en naus industrials abandonades, en cotxes i en habitacions sense una habitabilitat mínima, segons les estadístiques de diverses entitats de la ciutat, el nombre de persones sense llar arriba a les 400. Moltes d’elles tenen problemes amb l'alcohol i altres drogues i venen a ALBA a buscar refugi, tractament i una mica de calor humana.

Comentarios

Entradas populares