Les morts per sobredosi es poden prevenir

Escrit per l'equip de Prevenció ALBA


Des de fa uns anys i des de diferents països s’ha impulsat el dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi pel dia 31 d’agost. L’objectiu d’aquest dia és augmentar el nivell de consciència sobre la importància de la prevenció de les sobredosi i de la necessitat de que els propis afectats sàpiguen què fer en l’eventualitat d’una sobredosi mentre esperen una ambulància.


Les sobredosis junt amb les malalties infectocontagioses, com la Sida i les hepatitis, són les principals causes de mortalitat entre els consumidors de drogues. Superar una addicció generalment és un procés que es pot aconseguir després d’uns anys de tractament. L’evidència científica ens diu que els programes de metadona, les sales de consum supervisat i els programes de naloxona són els instruments més eficaços.
Els programes de naloxona consisteixen en formar als propis afectats sobre com atendre a un company en cas que aquest pateixi una sobredosi. A més de trucar al SEM i fer mesures de ventilació assistida, es dóna als consumidors vials de naloxona. La naloxona és un fàrmac molt segur, l'únic efecte del qual és revertir una sobredosi per opiaci. Així mentre esperen una ambulància ja poden actuar. El programa inclou també educació per a la prevenció de les intoxicacions agudes per estimulants (cocaïna i amfetamines)


 Les principals causes de sobredosi són l’ús injectat de drogues, l’ús després d’un temps de no consum (pèrdua de tolerància) i la barreja de diferents drogues, incloent l’alcohol.

Si creus que necessites assessorament respecte a les addiccions demana ajuda professional.
Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba
Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.


Comentarios

Entradas populares